ΟΔΥΣΣΕΙΑ 2017

21 – 31 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2017

ΟΔΥΣΣΕΙΑ 2017

Ο ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΙ ΜΕΤΑ ΑΠΟ 3224 ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΗΝ ΙΘΑΚΗ

Την 31η Οκτωβρίου έληξαν τα πρώτα ΟΔΥΣΣΕΙΑ, δηλαδή οι φετινές 11ήμερες εκδηλώσεις του προγράμματος «Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΟΔΥΣΣΕΑ – ΕΝΑ ΠΟΛΥΤΟΠΙΚΟ ΣΥΧΡΟΝΟ ΘΕΑΤΡΙΚΟ-ΜΟΥΣΙΚΟ-ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΔΡΩΜΕΝΟ» που ξεκίνησαν την 21η Οκτωβρίου.

Τις εκδηλώσεις οργάνωσε ο ομώνυμος σύλλογος με την υποστήριξη του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ, του Συλλόγου Φίλων του Ομήρου Ιθάκης, του Οργανισμού για την Διάδοση της Ελληνικής Γλώσσας, της Ελληνικής Ένωσης για την Προώθηση της Ρητορικής στην Εκπαίδευση, του ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, της Ελληνοβρετανικής Εκπαιδευτικής και πολλών εθελοντών. Τις εκδηλώσεις υποστήριξαν επίσης οι Δήμοι Ιθάκης και Πύλου – Νέστορος.

Φέτος οι εκδηλώσεις περιελάμβαναν κυρίως αναγνώσεις όλων ή μερικών Ραψωδιών της Οδύσσειας που έγιναν στην Αθήνα, σε άλλα ελληνικά σχολεία, στην Ιθάκη, την Πύλο καθώς και σε πανεπιστήμια και σχολεία του εξωτερικού. Λεπτομέρειες για όλη την δράση καθώς και φωτογραφίες και βιντεοσκοπήσεις από αυτές τις εκδηλώσεις υπάρχουν στην ιστοσελίδα μας, στο YouΤube και στο Facebook.

Θυμίζουμε ότι οι ημερομηνίες των εκδηλώσεων, που συμπίπτουν με τις πραγματικές ημερομηνίες των γεγονότων που περιγράφονται στην Οδύσσεια, βασίζονται στην ανακοίνωση σε επιστημονικό περιοδικό μιας ομάδας Ελλήνων επιστημόνων, η οποία προσδιορίζει την 30η Οκτωβρίου 1207 π.Χ. ως την ημερομηνία της μνηστηροκτονίας. Η σχετική ανακοίνωση στα αγγλικά υπάρχει στον ακόλουθο σύνδεσμο. Η ίδια ανακοίνωση παρουσιάστηκε στην Ακαδημία Αθηνών την 19η Οκτωβρίου 2017.

Εμείς ξεκινώντας από αυτή την ημερομηνία και διαβάζοντας το ποίημα καταρτίσαμε ένα σχετικό ημερολόγιο παρακολουθώντας τις πορείες του Οδυσσέα και του Τηλεμάχου. Το ημερολόγιο παρουσιάζεται στην ιστοσελίδα μας και θα είμαστε ευτυχείς να δεχθούμε οποιεσδήποτε παρατηρήσεις.

Θυμίζουμε επίσης, ότι τα βασικά στοιχεία του όλου προγράμματος, όπως φαίνεται και από τον τίτλο του, είναι η διοργάνωση εκδηλώσεων με βάση το κείμενο του ποιήματος, οι οποίες γίνονται στους πραγματικούς τόπους (Ιθάκη, Πύλο, Σπάρτη, Κέρκυρα) και τις πραγματικές ημερομηνίες κατά τις οποίες έγιναν τα περιγραφόμενα γεγονότα. Επίσης κύρια στοιχεία είναι και η φωτογράφιση και βιντεοσκόπηση των όποιων εκδηλώσεων και η δημιουργία ενός διεθνικού Οδυσσειακού Δικτύου.

Από τις φετινές εκδηλώσεις αξίζει να μνημονεύσουμε αυτές που έγιναν στην Αθήνα (Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ σε 11 γλώσσες), την Χώρα Νέστορος στην Πύλο (Λαογραφικός και Πολιτιστικός Σύλλογος Χώρας Νέστορος και το Γυμνάσιο της Χώρας), την Ιθάκη (ΜΚΟ «Λωτοφάγοι» και «Κοινωφελής Όμιλος Σταυρού Ιθάκης»), την Λιουμπλιάνα της Σλοβενίας (Κλασικό Λύκειο Λιουμπλιάνας), το Πλόβντιβ (Φιλιππούπολη) της Βουλγαρίας (Πανεπιστήμιο του Πλόβντιβ – Τομέας Νέας Ελληνικής Γλώσσας) και το Πανεπιστήμιο του Κιότο στην Ιαπωνία (τομέας Κλασικών Σπουδών).

Είμαστε ενθουσιασμένοι, γιατί καταφέραμε να ολοκληρώσουμε αυτό το εντεκαήμερο εορταστικό πρόγραμμα για την Επιστροφή του Οδυσσέα στην Ιθάκη του.

Έχουμε ήδη ξεκινήσει τις προετοιμασίες για τα δεύτερα ΟΔΥΣΣΕΙΑ, που θα διεξαχθούν από 21 – 31 Οκτωβρίου 2018.

Ο Πρόεδρος της Ελληνοβρετανικής Εκπαιδευτικής και Πρόεδρος του Συλλόγου «Η επιστροφή του Οδυσσέα», κος Κ. Καρκανιάς, κατά την παρουσίαση της δράσης, την πρώτη ημέρα των απαγγελιών, στο κτίριο της Ελληνοβρετανικής Εκπαιδευτικής και του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας & Πολιτισμού «Μέγας Αλέξανδρος».

Στιγμιότυπο από τις απαγγελίες στην Πύλο

Μέλη, μαθητές και φίλοι του Λαογραφικού και Πολιτιστικού Συλλόγου της Χώρας Νέστορος, οργάνωσαν τις εκδηλώσεις για την υποδοχή του Τηλεμάχου στην Πύλο την 23/10/2017 (μετά από 3224 χρόνια). Απήγγειλαν αποσπάσματα από την τρίτη Ραψωδία (Ραψωδία Γ) στην παραλία κάτω από την Αρχαία Πύλο καθώς και έξω από τον αρχαιολογικό χώρο του Ανακτόρου του Νέστορος.

Στιγμιότυπο από την απαγγελία στο καθολικό κλασικό λύκειο της Λιουμπλιάνας

Οι καθηγητές και οι μαθητές του κλασικού λυκείου της Λιουμπλιάνας στην Σλοβενία οργάνωσαν τις απαγγελίες της 6ης και 7ης Ραψωδίας (Ραψωδίες Ζ και Η) την 24/10 με προβολή βίντεο και δική τους μουσική υπόκρουση.

Στιγμιότυπο από τις απαγγελίες μαθητών και καθηγητών του Πανεπιστημίου του Κιότο

Φοιτητές του Πανεπιστημίου του Κιότο (τμήμα Κλασικών Σπουδών) με τον καθηγητή τους και πρώην μαθητή μας Martin Ciesko, που κατάγεται από την Σλοβακία, απήγγειλαν την 25/10 τμήματα της 8ης Ραψωδίας (Ραψωδίας Θ).

Στιγμιότυπα από τις απαγγελίες μαθητών και καθηγητών του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού «Μέγας Αλέξανδρος»

Οι μαθητές του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού «Μέγας Αλέξανδρος» απήγγειλαν αποσπάσματα όλων των Ραψωδιών της Οδύσσειας σε 11 γλώσσες. Οι απαγγελίες γίνονταν στον χώρο υποδοχής του Σχολείου κάθε ημέρα από τις 21 έως τις 31 Οκτωβρίου πρωί, μεσημέρι ή απόγευμα ακολουθώντας το ημερολόγιο του ποιήματος.

Οι καθηγήτριες του Κέντρου ελληνικής γλώσσας και πολιτισμού «Μέγας Αλέξανδρος» κα Ελένη Κάρκα, κα Σοφία Χατζή και κα Πηνελόπη Κωνσταντακοπούλου, κατά την διάρκεια απαγγελίας

Στιγμιότυπο από τις απαγγελίες στην Ιθάκη

Την 27/10/2017 το πρωί πέντε νέοι Ιθακήσιοι υποδέχτηκαν τον Οδυσσέα στο μαγευτικό λιμάνι του Φόρκυνα στην Ιθάκη (σημερινό λιμάνι των Δεξών) διαβάζοντας την 15η Ραψωδία (Ο). Οι 4 απήγγειλαν στα Αρχαία Ελληνικά και η 1 στα Νέα Ελληνικά (Πέτρος Καλύβας, Διονύσης Λευτεραίος, Βασιλική Τσιντίλα, Αλκέτα Πάκο, Κωνσταντίνα Κουμπούρα). Οι πέντε είναι μαθητές στην θεατρική ομάδα της ΜΚΟ «Λωτοφάγοι» και η εκδήλωση συντονίστηκε από τον Πρόεδρο της Επιτροπής Πολιτισμού του Δήμου Ιθάκης κο Παναγιώτη Δόριζα και την Πρόεδρο των «Λωτοφάγων» Αθηνά Αρσένη.

Στιγμιότυπο από τις απαγγελίες μαθητών και καθηγητών του Πανεπιστημίου του Πλόβντιβ (Φιλιππούπολη)

Καθηγητές και μαθητές του Πανεπιστημίου του Πλόβντιβ από τους τομείς Νέας Ελληνικής Γλώσσας και επίσης Γερμανικής Γλώσσας και μέλη του προσωπικού της βιβλιοθήκης απήγγειλαν σε 5 γλώσσες (Βουλγαρικά, Ολλανδικά, Γερμανικά, Ελληνικά, Αρχαία Ελληνικά) αποσπάσματα από την 14η Ραψωδία (Ραψωδία Ξ).

Στιγμιότυπα από τις απαγγελίες στο Ελληνοβρετανικό

Σπουδάστριες των τμημάτων «Τέχνες & Ψυχοθεραπεία» της Ελληνοβρετανικής Εκπαιδευτικής, κατά την  διάρκεια των απαγγελιών της Οδύσσειας.

Η καθηγήτρια του τμήματος Art Therapy Δρ. Ελένη Τραγέα (αριστερά), Διδάκτωρ Ιστορίας της Τέχνης – Ιστορικός τέχνης, και η καθηγήτρια του τμήματος Χοροθεραπείας κα. Όλια Μουρουζίδου (δεξιά), κατά την διάρκεια απαγγελίας.

ΟΔΥΣΣΕΙΑ 2017