ΟΔΥΣΣΕΙΑ 2018 - ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΥΛΟΥ – ΝΕΣΤΟΡΟΣ

Με τεράστια επιτυχία έγιναν την 23η Οκτωβρίου οι εκδηλώσεις για τα ΟΔΥΣΣΕΙΑ 2018 στην Χώρα του Δήμου Πύλου-Νέστορος, που οργανώθηκαν από τον σύλλογό μας (Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΟΔΥΣΣΕΑ) σε συνεργασία με τον Δήμο Πύλου-Νέστορος και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας.

Στην οργάνωση των εκδηλώσεων συνεργάστηκαν ο Λαογραφικός Πολιτιστικός Όμιλος Χώρας, ο Σύλλογος Γυναικών Χώρας, το θεατρικό τμήμα του Πολιτιστικού Συλλόγου Μουζακίου,τα Δημοτικά Σχολεία καθώς και το Γυμνάσιο και το Λύκειο Χώρας, οι Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων Χώρας καθώς και δημότες.

Το πρωί της 23ης Οκτωβρίου με λεωφορεία, που είχε διαθέσει ο Δήμος Πύλου-Νέστορος μεταφέρθηκαν όλοι οι μαθητές καθώς και οι δάσκαλοι και οι καθηγητές των σχολείων στον Αρχαιολογικό Χώρο της Αρχαίας Πύλου, όπου τους ξενάγησε με μεγάλη λεπτομέρεια και ζωντάνια ο Αντιδήμαρχος Πύλου και επί σειρά ετών Δήμαρχος της Χώρας κύριος Παν. Πετρόπουλος.

Κατά την διάρκεια της ξενάγησης ο Κ. Καρκανιάς έκανε μια σύντομη παρέμβαση αναφερόμενος στον Μιχαήλ Βέντρις, ο οποίος, ως γνωστόν, αποκρυπτογράφησε την Γραμμική Β’ και χάρισε στην Ελληνική Γλώσσα σχεδόν 1000 χρόνια πρόσθετης γραπτής ιστορίας. Είπε λοιπόν ότι ο Βέντρις άρχισε να ενδιαφέρεται για αυτό το θέμα από τότε που ήταν μαθητής και οι καθηγητές του οργάνωσαν μια επίσκεψη στην έκθεση των ευρημάτων του Άρθουρ Έβανς από τις ανασκαφές στην Κνωσσό, μεταξύ των οποίων ήταν και πινακίδες της Γραμμικής Β. Θα ήταν δυνατόν λοιπόν να είναι η σημερινή εκδήλωση και ξενάγηση αφορμή, ώστε κάποιος από τους μαθητές να κάνει μελλοντικά μια εξίσου σπουδαία ανακάλυψη για την Πύλο, για την Ελλάδα.

Στην συνέχεια είχε προγραμματιστεί μια εκπληκτικής εμπνεύσεως δράση στην παραλία της Βοϊδοκοιλιάς, όπου έφτασε ο Τηλέμαχος πριν από 3225 χρόνια, κατά την οποία θα εκτυλισσόταν ένα θεατρικό δρώμενο με τον Τηλέμαχο να αποβιβάζεται από πλοίο στην παραλία. Δυστυχώς ο καιρός δεν το επέτρεψε και έτσι η όλη αυτή εκδήλωση έγινε σε κλειστό χώρο στην μεγάλη αίθουσα του ξενοδοχείου ΜΕΛΙΒΟΙΑ.

Κατά αυτήν, μέλη του Συλλόγου Γυναικών Χώρας απήγγειλαν τμήματα της Ραψωδίας Γ’ της Οδύσσειας ενώ η θεατρική ομάδα του Πολιτιστικού Συλλόγου Μουζακίου με στολές αρχαϊκές έπαιξε απαγγέλοντας τα κομμάτια της ίδιας Ραψωδίας,  που αντιστοιχούσαν στον Τηλέμαχο, τον Νέστορα, τον Μέντορα. Ήταν μια πραγματικά εκπληκτική παράσταση οι συντελεστές της οποίας καταχειροκροτήθηκαν από τους σχεδόν 200 θεατές (μαθητές, καθηγητές, γονείς και μέλη των συλλόγων).

Πριν αρχίσει η παράσταση έκαναν σύντομους χαιρετισμούς ο Αντιδήμαρχος κύριος Παν.  Πετρόπουλος, ο Αντιδήμαρχος Παιδείας κύριος Γ. Μπαχούμας, ο πρόεδρος του Συλλόγου «Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΟΔΥΣΣΕΑ» Κων. Καρκανιάς, η πρόεδρος του Λαογραφικού Πολιτιστικού Συλλόγου Χώρας Αγγελική Κοκκίνου, η πρόεδρος του Συλλόγου Γυναικών Χώρας κυρία Γεροκώστα, ο διευθυντής του Λυκείου κύριος Π. Αναγνωστόπουλος, η διευθύντρια του Γυμνασίου κυρία Ζωή Καρδαρά, ο διευθυντής του Β’ Δημοτικού Σχολείου κύριος Φ. Μπογιατζής. Στο τέλος της εκδήλωσης έκανε ένα σύντομο χαιρετισμό και ο Δήμαρχος Δήμου Πύλου-Νέστορος κύριος Δ. Καφαντάρης, ο οποίος και φωτογραφήθηκε με όλους τους συντελεστές των εκδηλώσεων και τους καθηγητές και μαθητές των σχολείων.

Μετά την παράσταση παρατέθηκε γεύμα με εδέσματα που έμοιαζαν στα Μυκηναϊκά φαγητά,που προετοιμάστηκε από τον Σύλλογο Γυναικών Χώρας με την υποστήριξη του Δήμου για όλους τους παρόντες μαθητές και καθηγητές. Πρέπει να σημειωθεί ότι η Μυκηναϊκή χροιά του γεύματος ήταν έμπνευση του κύριου Πάν. Πετρόπουλου ο οποίος συνεργάστηκε με γνωστούς αρχαιολόγους για αυτόν τον σκοπό.

Μετά από λίγες ώρες ξεκούρασης την 19:30 παρουσιάστηκε στο Πνευματικό Κέντρο της Χώρας η εκδήλωση «ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΤΟΥ ΤΗΛΕΜΑΧΟΥ» η οποία οργανώθηκε από τον Λαογραφικό Πολιτιστικό Όμιλο Χώρας σε συνεργασία με τον Σύλλογο «Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΟΔΥΣΣΕΑ» και την υποστήριξη του Δήμου και της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας.

Στην αρχή της εκδήλωσης απηύθυναν χαιρετισμούς ο Δήμαρχος Πύλου – Νέστορος κος Καφαντάρης και η πρόεδρος του Λαογραφικού – Πολιτιστικού Συλλόγου κυρία Κοκκίνου. Στην συνέχεια μίλησαν ο κος Κ. Καρκανιάς με θέμα «Ο Τηλέμαχος στην Πύλο μετά από 3225 χρόνια» και ο αρχαιολόγος κύριος Σταμάτης Φριτζήλας με θέμα «O Τηλέμαχος στην Αρχαία Πύλο». 

Αξίζει να σημειώσουμε εδώ τις προτάσεις του Κ. Καρκανιά προς τον Δήμο:

  1. Να μετονομαστεί η παραλία της Βοϊδοκοιλιάς σε Ακτή Τηλεμάχου
  2. Να κατασκευαστεί προτομή του Ομήρου με τον χρησμό του Μαντείου Δελφών προς τον Αδριανό σχετικά με την καταγωγή του Ομήρου
  3. Να κατασκευαστεί άγαλμα του Τηλεμάχου, που φθάνει στην Αρχαία Πύλο

Στην συνέχεια ακολούθησε μια σειρά αρχαϊκών χορών από εννιά κοπέλες και δύο άντρες του χορευτικού τμήματος του Ομίλου. Παραλλήλως η μία μετά την άλλη από τις κοπέλες διάβαζαν τμήματα του πολύ γνωστού Γαλλικού έργου του Φενελόν (δημοσιεύθηκε το 1690) με τίτλο «Οι περιπέτειες του Τηλεμάχου» σε σκηνοθεσία και με την καθοδήγηση της ηθοποιού Κατερίνας Γκατζόγια.

Τέλος η ίδια ηθοποιός απήγγειλε αποσπάσματα ποιημάτων σχετικά με την Οδύσσεια των Τίτου Πατρίκιου «Tο ταξίδι του Τηλέμαχου», Λουί Αραγκόν «Oι περιπέτειες του Τηλέμαχου»,  Γιάννη Ρίτσου «Tο ξύπνημα του Τηλέμαχου», Δημήτρη Δημητριάδη «Ιθάκη», Δημήτρη Μίγγα «Τότε…» και «Ζηλεύω τους παλιούς…». Την συνολική σκηνοθεσία της παράστασης την επιμελήθηκε η Λίζυ Ξανθοπούλου.

Την εκδήλωση έκλεισε ο αντιδήμαρχος Παιδείας κος Μπαχούμας.

Ήταν μια πραγματικά εκπληκτική σειρά εκδηλώσεων, η οποία θα αποτελέσει την βάση για τους εορτασμούς που θα γίνουν του χρόνου με τίτλο ΟΔΥΣΣΕΙΑ 2019 – Ο ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ ΣΤΗΝ ΠΥΛΟ και οπωσδήποτε δεν θα ολοκληρώνονται σε μία ημέρα αλλά σε περισσότερες,ώστε να μπορέσουμε να οργανώσουμε επισκέψεις Eλλήνων και ξένων στην περιοχή για περισσότερες από μία ημέρες.

Περισσότερες πληροφορίες υπάρχουν και θα συνεχίσουν να υπάρχουν στην ιστοσελίδα μας αλλά και στην επίσημη σελίδα μας στο Facebook: www.facebook.com/thereturnofodysseus.

ΟΔΥΣΣΕΙΑ 2018 - ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΥΛΟΥ – ΝΕΣΤΟΡΟΣ