ΟΔΥΣΣΕΙΑ 2018 – ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΜΗΡΙΚΗ ΙΘΑΚΗ ΤΗΝ 28/10/2018

Την 28/10/2018 παρουσιάστηκε με μεγάλη επιτυχία στον Δημοτικό Κινηματογράφο Ιθάκης το βιβλίο του Χρ. Κουβαρά «ΟΜΗΡΟΣ ΚΑΙ ΙΘΑΚΗ ΕΠΙ ΤΟΝ ΤΥΠΟΝ ΤΩΝ ΗΛΩΝ».

          Η παρουσίαση ήταν μέρος των εκδηλώσεων ΟΔΥΣΣΕΙΑ 2018 που ξεκίνησαν την 21/10/2018 και τελειώνουν την 31/10/2018 και συνδιοργανώθηκε από τους συλλόγους «Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΟΔΥΣΣΕΑ» και «ΦΙΛΟΜΗΡΩΝ ΙΘΑΚΗΣ» με την στήριξη του Δήμου Ιθάκης.

          Θυμίζουμε, ότι στην Ιθάκη οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν με την θεατρική – μουσική παράσταση «Ιστορίες της θάλασσας – Marineros», σε σκηνοθεσία Αθηνάς Αρσένη, που έγινε την 21η Οκτωβρίου με μεγάλη επιτυχία και συνεχίστηκαν με απαγγελίες των Ραψωδιών Ν την 27/10 (άφιξη τουΟδυσσέα στην Ιθάκη), Ο (άφιξη του Τηλεμάχου στην Ιθάκη) και Χ (φόνος τωνμνηστήρων) από μαθητές του Γυμνασίου Ιθάκης.

          Την παρουσίαση συντόνισε ο Σπ. Αρσένης, πρόεδρος των «ΦΙΛΟΜΗΡΩΝ» και χαιρέτισε εκ μέρους του Δήμου ο κος Ν. Ραδίτσας.

          Ο Κ. Καρκανιάς, πρόεδρος του Συλλόγου «Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΟΔΥΣΣΕΑ» παρουσίασε το γενικό πρόγραμμα της δράσης «Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΟΔΥΣΣΕΑ» και τα οφέλη που προκύπτουν και για την ενίσχυση των Κλασικών Γραμμάτων και για την οικονομία του νησιού.

Στην συνέχεια παρουσίασε τον συγγραφέα και το βιβλίο επιμένοντας ιδιαίτερα στον απλό τρόπο με τον οποίο αυτός αποδεικνύει την ταύτιση της Ομηρικής Ιθάκης με την σημερινή Ιθάκη με βάση το κείμενο της Οδύσσειας.

Στην συνέχεια έλαβε τον λόγο ο συγγραφέας και εξήγησε με την βοήθεια φωτογραφιών  μερικούς βασικούς ισχυρισμούς του, που υποστηρίζουν την ανωτέρω θέση και καταρρίπτουν τις απόψεις εκείνων που επιχειρούν να ταυτίσουν την Ομηρική Ιθάκη με την Λευκάδα ή την Κεφαλονιά.

Στην παρουσίαση παρευρίσκονταν πολλοί ακροατές, μεταξύ των οποίων ο έπαρχος Ιθάκης κος Σπ. Τσιντήλας και πολλοί καθηγητές και δάσκαλοι.

Στο τέλος της εκδήλωσης ο Σπ. Αρσένης απένειμε στον Κ. Καρκανιά και τον Χρ, Κουβαρά αναμνηστικά αγαλματίδια με τον Οδυσσέα και τους δώρισε βιβλία εκδόσεως του Συλλόγου Φιλομήρων Ιθάκης.

ΟΔΥΣΣΕΙΑ 2018 – ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΜΗΡΙΚΗ ΙΘΑΚΗ ΤΗΝ 28/10/2018