ΟΔΥΣΣΕΙΑ 2018 ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Στην Αθήνα έγιναν και φέτος πολλές απαγγελίες της Οδύσσειας στα πλαίσια των ΟΔΥΣΣΕΙΩΝ 2018. 

Συγκεκριμένα, κάθε μέρα από την 21η Οκτωβρίου έως και την 31η Οκτωβρίου 2018, παλιοί και νέοι μαθητές, καθηγητές, συνεργάτες του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού «Μέγας Αλέξανδρος» και της Ελληνοβρετανικής Εκπαιδευτικής, συμμετείχαν στις απαγγελίες ραψωδιών της Οδύσσειας.  Τα ΟΔΥΣΣΕΙΑ 2018 ολοκληρώθηκαν με μία μεγάλη γιορτή κατά την οποία απήγγειλαν αποσπάσματα της τελευταίας ραψωδίας εκτός από τους μαθητές και καθηγητές μας και γείτονες από την περιοχή του Πεδίου του Άρεως.

Τα αποσπάσματα της κάθε ραψωδίας διαβάζονταν σε συγκεκριμένες ημερομηνίες, έτσι όπως αυτές έχουν προσδιοριστεί από τον διευθυντή μας κο Κ. Καρκανιά με βάση τον προσδιορισμό της ημέρας της μνηστηροκτονίας (30 Οκτωβρίου 1207 π.Χ.), σύμφωνα με την σχετική επιστημονική μελέτη. (Περισσότερες πληροφορίες για τον προσδιορισμό των ημερομηνιών της Οδύσσειας μπορείτε να βρείτε στην σελίδα Το όραμά μας )

Μαθητές και καθηγητές του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού «Μέγας Αλέξανδρος» απήγγειλαν αποσπάσματα της Οδύσσειας σε 11 γλώσσες, ανάμεσα στις οποίες για πρώτη φορά ήταν τα Περσικά και τα Κινεζικά.

Στιγμιότυπα από την γιορτή για την λήξη των ΟΔΥΣΣΕΙΩΝ 2018. Καθηγητές, μαθητές, περίοικοι και φίλοι του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού «Μέγας Αλέξανδρος» και της Ελληνοβρετανικής Εκπαιδευτικής συγκεντρώθηκαν για να απαγγείλουν την τελευταία ραψωδία της Οδύσσειας σε εορταστικό κλίμα. Η γιορτή οργανώθηκε γιατί στην τελευταία ραψωδία οι συγγενείς των σκοτωμένων μνηστήρων προσπαθούν να πείσουν τον λαό της Ιθάκης να κινηθεί εναντίον του Οδυσσέα και όταν δεν το καταφέρνουν ξεκινούν την μάχη μόνοι τους εναντίον του Οδυσσέα, του πατέρα του Λαέρτη, του Τηλεμάχου και των δικών τους. Ο Λαέρτης μάλιστα σκοτώνει στην αρχή της μάχης τον πατέρα του Αντίνοου. Σε αυτό όμως το σημείο επεμβαίνει η Αθηνά και επέρχεται η ειρήνη στην Ιθάκη και έτσι ο Οδυσσέας μπορεί μετά από 20 χρόνια να κοιμηθεί ήσυχος χωρίς προβλήματα με την γυναίκα του στο ανάκτορό του.

ΟΔΥΣΣΕΙΑ 2018 ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ