ΟΔΥΣΣΕΙΑ 2018 ΣΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΡΧΑΙΩΝ ΓΛΩΣΣΩΝ

Το Γυμνάσιο Αρχαίων Γλωσσών και Πολιτισμών είναι το μοναδικό σχολείο στην Βουλγαρία στο οποίο διδάσκονται τα Αρχαία Ελληνικά και τα Λατινικά καιθεωρείται ότι ίσως είναι το καλύτερο σχολείο στην Βουλγαρία.

Συζητούσαμε από πέρυσι την συμμετοχή τους στις δράσεις για την «ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΟΔΥΣΣΕΑ» αλλά μόνο φέτος καταφέραμε να συνεργαστούμε πραγματικά με ένα πολύ ωραίο αποτέλεσμα.

Η συντονίστρια των εκδηλώσεων καθηγήτρια λατινικών (στο Γυμνάσιο και στο Πανεπιστήμιο της Σόφιας) Μάρτα Μετοντίεβα (Marta Alexandrova Metodieva) μαζί με τον Κράσιμιρ Ιβάνοβ (Krassinir Dimitrov Ivanov), επίσης καθηγητή λατινικών στο σχολείο, διαμόρφωσαν μια εντελώς πρωτότυπη δράση στην οποία συμμετείχαν μαθητές και καθηγητές. 

Συγκεκριμένα, μια ομάδα πέντε μαθητών υπό την καθοδήγηση των καθηγητών τους, απήγγειλε τραγουδιστά κομμάτια από την Οδύσσεια. Μπορείτε να δείτε την απαγγελία στο σχετικό βίντεο παρακάτω αλλά οπωσδήποτε θα δυσκολευτείτε να καταλάβετε τα λόγια αφ’ ενός μεν γιατί τραγουδιούνται αφ’ ετέρουδε γιατί οι μαθητές μιλούν με  την ερασμιακή προφορά.  Οι μαθητές που συμμετέσχαν ήταν:

  1. Μαξίμ Ποπόφ (Maxim Dejanov Popov)
  2. Μαρκ Τόμοφ (Mark Stefanov Tomov)
  3. Κρίστιαν Στράτεβ (Christian Miroslavov Stratev)
  4. Ελεονόρα Αλεξάνδροβα (Eleonora Alexandrova Alexandrova)
  5. Μπετίνα Γιανέβα (Betina Vladimirova Yaneva – φοιτήτρια από το Πανεπιστήμιο της Σόφιας)

Στο δεύτερο μέρος του προγράμματος δύο μαθητές υποδύθηκαν την Πηνελόπη (Ιβάνα Ασένοβα  – Ivana Stojanova Assenova) και τον Οδυσσέα (Μιχαήλ Ζαρέβ  – Michail Yulianov Zarev) και απήγγειλαν την επιστολή της Πηνελόπης προς τον Οδυσσέα από τις Μεταμορφώσεις του Οβιδίου και μια πιθανή απάντηση του Οδυσσέα στα λατινικά. Όσοι γνωρίζουν λατινικά θα μπορέσουν να καταλάβουν πιο εύκολα τα σχετικά κείμενα.

Ήταν πραγματικά μια πολύ ωραία σύνθεση, η οποία θα αποτελέσει την βάση για τις εκδηλώσεις του ερχομένου έτους, τις οποίες αρχίσαμε να ετοιμάζουμε από τώρα.  Ακολουθούν οι πρώτοι στίχοι του Οβιδίου:

P. OVIDI NASONIS EPISTVLAE HEROIDVM

Penelope Vlixi

Haec tua Penelope lento tibi mittit, Ulixe
nil mihi rescribas attinet: ipse veni!

Troia iacet certe, Danais invisa puellis;
vix Priamus tanti totaque Troia fuit.

O utinam tum, cum Lacedaemona classe petebat,
obrutus insanis esset adulter aquis!

ΟΔΥΣΣΕΙΑ 2018 ΣΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΡΧΑΙΩΝ ΓΛΩΣΣΩΝ