Ο ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΙ ΣΤΗΝ ΙΘΑΚΗ ΜΕΤΑ ΑΠΟ 3225 ΧΡΟΝΙΑ

Για τις φετινές εκδηλώσεις στο πλαίσιο των ΟΔΥΣΣΕΙΩΝ 2018 συνεργάστηκαν ο Σύλλογος «Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΟΔΥΣΣΕΑ» με τον Σύλλογο «ΦΙΛΟΜΗΡΟΙ ΙΘΑΚΗΣ» υπό την αιγίδα και σε συνεργασία με τον Δήμο Ιθάκης.

Θυμίζουμε ότι η όλη δράση στηρίζεται στον προσδιορισμό της 30ης Οκτωβρίου 1207 π. Χ. ως της ημέρας της μνηστηροκτονίας από ομάδα Ελλήνων επιστημόνων, που έγινε δεκτός από την Ακαδημία Αθηνών την 19-10-2017.

Αυτήν την στιγμή δεν έχει ολοκληρωθεί η προετοιμασία του προγράμματος αλλά έχουν επιβεβαιωθεί μόνο τρεις εκδηλώσεις, οι ακόλουθες:

  • 21-10-18 Κυριακή βράδυ και ώρα 20:30 στο Πνευματικό Κέντρο στο Βαθύ θεατρική παράσταση από την Εφηβική Θεατρική Σκηνή της Ιθάκης με θέμα τους Ιθακήσιους ναυτικούς και τίτλο: «Ιστορίες της θάλασσας – Marineros». Συνάπτεται η σχετική πρόσκληση.
  • 27-10-18 Σάββατο το πρωί στο λιμάνι των Δεξών, που ταυτίζεται με το λιμάνι του Φόρκυνα απαγγελία της Ραψωδίας Ξ που αφορά την επιστροφή του Οδυσσέα στην Ιθάκη με το πλοίο των Φαιάκων από μαθητές του Γυμνασίου Ιθάκης.
  • 28-10-18 Κυριακή βράδυ στο Πνευματικό Κέντρο στο Βαθύ στις 18:30 παρουσίαση του βιβλίου του Χρ. Κουβαρά με τίτλο «ΟΜΗΡΟΣ ΚΑΙ ΙΘΑΚΗ ΕΠΙ ΤΟΝ ΤΥΠΟ ΤΩΝ ΗΛΩΝ» από τον Κ. Καρκανιά και τον συγγραφέα. Θα απαγγελθούν αποσπάσματα από Ραψωδίες που υποστηρίζουν την βεβαιότητα του συγγραφέα για την ταύτιση της Ομηρικής με την σημερινή Ιθάκη. Συνάπτεται η σχετική πρόσκληση.

Πρέπει να σημειωθεί, ότι το γενικό πρόγραμμα με βάση το ημερολόγιο, που έχει καταρτίσει ο σύλλογος «Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΟΔΥΣΣΕΑ» σύμφωνα με τον παραπάνω χρονολογικό προσδιορισμό, θα έπρεπε να είναι το ακόλουθο:

21-10-18
Κυριακή το πρωί
Απαγγελίες της Ραψωδίας Α από μαθητές και άλλους στο Βαθύ
22-10-18
Δευτέρα
Απαγγελίες της Ραψωδίας Β από μαθητές και άλλους στον Σταυρό
27-10-18
Σάββατο πρωί
Απαγγελίες της Ραψωδίας Ξ από μαθητές του γυμνασίου στην παραλία της άφιξης του Οδυσσέα (Παραλία των Δεξών – Λιμάνι του Φόρκυνα)
28-10-18
Κυριακή πρωί
Απαγγελίες της Ραψωδίας Ο και Π στην παραλία της άφιξης του Τηλεμάχου και μετά στην Σπηλιά του Εύμαιου
29-10-18
Δευτέρα πρωί
Απαγγελίες των Ραψωδιών Ρ,Σ,Τ στον Σταυρό από μαθητές και άλλους
30-10-18
Τρίτη πρωί
Απαγγελίες των Ραψωδιών Υ και Φ στον Σταυρό από μαθητές και άλλους
30-10-18
Τρίτη βράδυ
Απαγγελίες των Ραψωδιών Χ,Ψ,Ω στο Πνευματικό Κέντρο με πιθανή προβολή ταινίας για την Επιστροφή του Οδυσσέα και την μνηστηροκτονία
31-10-18 Τετάρτη το πρωίΑπαγγελία της Ραψωδίας Ω από μαθητές και άλλους

Καταβάλλονται προσπάθειες από τους δύο συλλόγους που συνδιοργανώνουν τις εκδηλώσεις με την συνεργασία του εκπροσώπου του Δήμου Ιθάκης να πραγματοποιηθούν τελικά κάποιες από τις παραπάνω εκδηλώσεις πέραν των τριών πρώτων που έχουν ήδη επιβεβαιωθεί.

Ο ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΙ ΣΤΗΝ ΙΘΑΚΗ ΜΕΤΑ ΑΠΟ 3225 ΧΡΟΝΙΑ